Tuesday, July 12, 2011

DOKUMENTARI SENI LUKIS (Kritikan Seni)


PEMAHAMAN DAN KRITIKAN SENI

Kritikan seni terrhadap karya seni visual (kraf tradisi, kraf dimensi baru, lukisan, catan, arca, cetakan, grafik, tekstil, seramik, seni industri fesyen, fotografi, seni logam halus, seni reka hiasan dalaman, seni landskap , multimedia dan animasi) dapat membantu dan menyumbang kepada pembentukan persepsi dan apresiasi seni visual.

Kemahiran dalam membuat kritikan seni bertujuan untuk mengembangkan lagi persepsi dan apresiasi seseorang serta membuat pertimbangan dan penilaian sesuatu karya seni visual.

Aspek-aspek kritikan karya seni visual:

Setiap karya seni visual dikaji dari aspek berikut:

Hal benda: Mengenal pasti pelbagai hal benda (figura, objek alam, objek buatan manusia dll) yang digunakan dalam karya seni visual. Memahami penampilan imej dalam karya seni visual dalam konteks aliran dan stail yang berbeza. Memahami dan membezakan imej realistik, abstrak dan non-objektif dalam karya seni visual.

Komposisi: Mengenalpasti asas seni reka yang terdapat dalam setiap karya seni visual. Mengkaji penggunaan asas seni reka sebagai bahasa seni visual dan memahami sifat-sifat ekspresif asas seni reka dalam menyatakan maksud. Memahami bagaimana asas seni reka diolah dan diadun dalam sesuatu hasil karya seni. Mengkaji penggunaan pelbagai media dan teknik untuk hasilkan kesan ekspresif dalam karya seni visual.

Kandungan: Memahami pelbagai tema yang menjadi pilihan bagi menyampaikan maksud dan pengertian dalam karya seni visual. Mengkaji makna, mesej, idea dan fungsi yang disampaikan melalui karya seni visual

Aspek-aspek tersebut di atas biasanya dikaji dalam konteks kualiti estetik dari segi imitationalisme (Literal quality), formalisme (Formal qualities) dan emosionalisme (expressive qualities).
.
Pendekatan Kritikan Seni
Jurnalistik: Laporan, penerangan dan penulisan diskriptif (seperti pameran seni di galeri) yang disiarkan dalam surat khabar, majalah, radio dan televisyen untuk bacaan/pengetahuan umum

Ilmiah: Penulisan terperinci dan in-depth dibuat secara intepretif yang disiarkan dalam jurnal dan majalah, laporan dalam seminar dan konferensi.

Strategi Kritikan Seni

Diskripsi: Membuat inventori melalui pemerhatian, tentang imej, benda subjek dan penggunaan unsur seni dalam karya seni visual.

Analisis: Mengkaji dari segi organisasi hasil seni dibuat-bagaimana prinsip seni digunakan dalam menyusun unsur seni untuk menghasilkan kesatuan dalam karya seni visual.

Interpretasi: Mengkaji kualiti ekspresif (perasaan, mood dan idea) yang disampaikan melalui karya seni visual bagi menterjemahkan maksud dan makna.

Pertimbangan: Membentuk pendapat dan membuat keputusan bagi menentukan darjah artistik / dergree of artistic merit dalam hasil karya seni.

@Kritikan seni yang dibuat mengikut empat strategi di atas adalah satu sistem yang berstruktur dan teratur. Secara urutan, diskripsi merupakan peringkat muda dalam kritikan seni dan pertimbangan berada di peringkat kompleks menggunakan domain kognitif aras tinggi.Setiap strategi itu boleh dijalin dan digunakan secara fleksible mengikut kemampuan pelajar.

PERKEMBANGAN SENI LUKIS DI MALAYSIA

Tahun 1930-an dan 1940-an
Seni halus (lukisan, catan, cetakan, arca dll) bermula pada tahun 1930-an dengan terciptanya catan awal oleh Yong Mun Sen, Abdullah Ariff. Pelukis Malaysia bebas daripada sebarang kongkongan kerana belum terdedah kepada aliran dari barat. Pendedahan hanya tertumpu kepada penghasilan rakan seperjuangan. Karya mereka mentah dan tidak halus kerana tiada bimbingan.

Tahun 1950-an
Awal tahun 1950-an, Malaysia mula mempunyai pelukis yang berkedudukan dan dedikasi seperti Yong Mun Sen, Abdullah Ariff, Cheong Soo Pieng, Khaw Sia. Alam seni halus Malaysia masih suram dan kurang memberangsangkan. Ketibaan Mohammed Hoessein Enas dari Indonesia telah membawa era baru dalam aliran naturalis dengan melukis figura manusia kepada pelukis tempatan.Tay Hooi Keat yang baru pulang dari United Kingdom memperkenalkan asas seni lukis seperti bentuk, garisan, rupa, warna, jalinan dan sebagainya.

Tahun 1960-an
Era 1960-an dikatakan merupakan penghasilan karya yang matang dari pelukis-pelukis Malaysia. Pelukis-pelukis bukan sahaja menganut aliran impresionis malah lebih berani dalam aliran ekspresionis, pop, konseptual, op dan lain-lain.

Tahun 1970-an
Pelukis seperti Redza Puyadasa, Sulaiman Haji Esa, Chong Kam Kow, Tan Teong Eng dan Joseph Tan telah menggegarkan dunia seni lukis tempatan dengan ungkapan-ungkapan yang mencabar.Catan hard-edge yang menegaskan kedataran dan tanpa isyarat yang dipelopor oleh Chong Kam Kow, Tan Teong Eng dan Tong Tuck Kan telah menjadi ikutan. Abdul Latif Mohidin telah menghidupkan pendekatan baru dalam lukisan.Karya catan masa ini mengandungi nilai ikon dengan tegasan monolitik.

Tahun 1980-an
Awal tahun1980-an mengemukakan bidang kanvas yang lebih luas dan menarik dengan munculnya catan pemandangan yang naïf, sambungan akademik aliran realisme dan karya-karya yang berprinsipkan mitos dan legenda yang kaya di rantau ini. Terdapat juga pelukis yang mendekatkan diri kepada subjek-subjek yang berkaitan dengan keadaan dan peristiwa yang berlaku dalam negara, warisan budaya serantau, sosial dan politik yang berkontekskan Islam.
KARYA PILIHAN PELUKIS MODEN MALAYSIA
NO NAMA PELUKIS TAJUK KARYA MEDIA
1 Ismail Mustam Tanpa Tajuk , 1966
Hang Tuah dan Hang Jebat , 1961 Cat Minyak
Cat Minyak
2 Dzulkifli Buyong Kapal Kertas , 1966
Membakar Semut , 1967
Kelambu , Kapur Pastel
Kapur Pastel
Kapur Pastel
3 Cheong Laitong Memujuk , 1957
Bermain Gasing , 1958 Cat Minyak
Cat Minyak
4 Peter Harris Rumah Rakit-Kuala Lipis , 1956 Cat Guac
5 Chuah Thean Teng Di Tepi Pantai , 1958
Musim Buah , 1968 Lilin & Pewarna
Lilin & Pewarna
6 Mohd. Hoessein Enas Mengutip Daun Tembakau , 1962
Potret Diri , 1954
Nobat , 1962 Cat Minyak
Kapur Pastel
Cat Minyak
7 Ibrahim Hussein Pak Utih , 1967

Kekecohan , 1969 Cat Minyak, Akrilik, Bahan Campuran
Cat Akrilik
8 Tay Hooi Keat Pemandangan Pohon , 1961

Jalan Pinang , 1957 Campuran Cat Air, Dakwat, Cat Minyak
Cat Minyak
9 Yong Mun Sen Rumah Atap di Tepi Pantai , 1960
Pokok-pokok Kelapa , 1951 Cat Air
Cat Air
10 Abdullah Ariff Coconut Plantation-Dawn , 1948
Bumi Bahagia Lombong Bijih Timah Malaya , 1960 Cat Air
Cat Air
11 Zakariah Noor Bunga-bunga Ros dan Al-Quran Cat Minyak
12 Yeoh Jin Leng Sawah Padi Cat Minyak
13 Syed Ahmad Jamal Umpan
Gunung Ledang Cat Air
Cat Minyak
14 Abdul Latif Mohidin Pago-pago Cat Minyak
15 Patrick Ng Kah Onn Menjemur Kain , 1961 Gouce
16 Mazli Mat Som Yati , 1964 Pastel
17 Nik Zainal Abidin Wang Kulit Kelantan , 1959 Cat Minyak
18 Redza Piyadasa Keluarga Baba , 1986 Media Campuran
19 Nirmala Shanmughalingam Vietnam 11 , 1980 Akrilik
20 Ismail Zain Ruang Catan , 1970 Akrilik
21 Mohd. Salehuddin Membeli Belah Di Kampung , 1959 Cat Minyak
22 Syed Tajuddin Merdeka , 1974 Cat Minyak

Tempat peragaan karya lukisan biasanya terletak di galeri, balai seni, dewan, lobi, dan ruang legar. Sebelum bahterah ini dilayarkan apa kata kita singgah sejenak di Balai Seni
Lukis Negara yang telah dibuka dengan rasminya oleh Y.T. M Almarhum Tunku Abdul Rahman, Perdana Menteri Malaysia yang pertama pada 27 Ogos 1958 untuk menyingkap perkembangan seni lukis yang telah berlaku di Malaysia.
Soalan Wawancara Dengan Pelukis.
Orang kata Tak Kenal Maka Tak Cinta. Apa kata kita adakan wanwancara dengan……
1. Tempat dan tarikh kelahiran.
2. Pendidikan kat mana.
3. Bila menceburi bidang lukisan.
4. Aliran apa.
5. Media apa yang selalu guna- cat air, cat minyak dll
6. Pernah adakan pameran.
7. Hadiah/Anugerah yang pernah dimenangi
8. Lukisan yang terkenal: Tajuk, Tarikh, Media apa, Tema, Gaya, Nilai
9. Pelukis idola
10. Jawatan-jawatan yang pernah disandang.
11. Di mana boleh dapatkan/beli lukisannya.
12. Kebanyakan lukisannya ada kat mana.
Dengan wujudnya begitu banyak institut pendidikan seni di Malaysia bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan, diharap tidak lama lagi kita dapat melahirkan pelukis yang mempunyai nilai modal insan yang tinggi, berfikiran kelas pertama yang dapat menghasilkan lukisan yang cemerlang, gemilang dan terbilang untuk dihayati oleh masyarakat marcapada. Sekian. Terima kasih! Majulah Seni Untuk Negara. NUKILAN: KTB.

2 comments:

  1. Salam. ijazah sarjana muda sastera seni halus. Mohon pencerahan mengenai kursus tersebut.Terutamanya dari segi kerjaya. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, boleh saya bertanya apakah jawatan yang boleh dipohon untuk Diploma Seni Halus. Sesiapa yang ada jawatan kosong, harap maklum pada saya . 0192873009

      Delete